Opettajan kokonaisvaltaisten vuorovaikutustaitojen kehittämisohjelmahanke 2017 - 2019

KEHU - ammatilliset vuorovaikutuskoulutukset yrityksille ja yhteisöille

Jännittääkö toisten eteen astuminen, muille esiintyminen tai omien ideoiden ja ajatusten esittäminen? KEHU-koulutukset tarjoavat tutkimukseen perustuvia välineitä esiintymisvarmuuden ja ammatillisten vuovaikutustaitojen kehittämiseen.

Yksilön menestyminen yhteiskunnassa on yhteydessä hänen kykyynsä toimia sosiaalisessa kanssakäymisessä ja hänen viestinnän taitoihinsa. Nykypäivän työelämässä on pystyttävä toimimaan vuorovaikutteisesti, jakamaan tietoa ja osaamistaan sekä kehittelemään ideoita yhdessä. Hyvät työyhteisötaidot heijastuvat yksilöiden työhyvinvointiin ja sitä kautta työyhteisön hyvinvointiin ja työn tuottavuuteen.

KEHU-koulutukset perustuvat kouluttajien tekemään syvälliseen ammatillisen vuorovaikutusosaamiseen liittyvään tutkimukseen. Koulutuksissa teoria tuodaan käytäntöön ja vuorovaikutusilmiöitä tarkastellaan sekä harjoitellaan toiminnallisin ja kokemuksellisin menetelmin. Osallistujien tietoisuus ammatilliseen vuorovaikutukseen liittyvistä ilmiöistä laajenee sekä heidän kykynsä havaita ja hyödyntää vaihtoehtoisia toimintatapoja erilaisissa ammatillisissa vuorovaikutustilanteissa lisääntyy.

 

KEHU-koulutusten tavoitteita, teemoja ja sisältöjä räätälöidään ja painotetaan tilaajan toiveiden mukaan.

unsplash-image-bzqU01v-G54.jpg

Kohderyhmät

Työkseen ihmisten ja ryhmien kanssa toimivat henkilöt, työryhmät ja työyhteisöt: kasvatusalan ja sosiaalialan ammattilaiset, kouluttajat, opettajat, sosionomit, projektipäälliköt, tiiminvetäjät, ryhmänohjaajat, asiakaspalvelijat, yms.

KEHU-koulutukset

Koulutustemme muoto yhdistää tekemäämme tutkimukseen perustuvaa teoriaa toiminnalliseen, kokemukselliseen ja improvisaatiopohjaiseen työskentelyyn. Kaikki koulutukset on sidottu vankkaan teoriataustaan, joka on helposti ymmärrettävissä, tekee oppimisesta ja työskentelystä mielekästä sekä soveltuu työyhteisöjen vuorovaikutustilanteiden tutkimiseen ja kehittämiseen. Rakennamme koulutuksiimme aina turvallisen ja mielekkään toimintaympäristön. Työelämään sovelletut koulutusmallit rakentavat aitoa kohtaamista ja vastavuoroisuutta. Koulutuksessa vahvistetaan epävarmuuden sietokykyä ja kykyä tehdä nopeita ratkaisuja muuttuvissa tilanteissa, eli joustavaa ja kontekstuaalista ajattelua. Koulutuksissa tutkitaan myös tiimityöskentelyn, toisten tai asiakkaiden kohtaamisen laatuun, sujuvaan kommunikaatioon ja yhteistyön onnistumiseen liittyviä tekijöitä, eli kollektiivista älykkyyttä ja jaetun ongelmanratkaisun kykyä. Vuorovaikutuksen laadun kehittäminen puolestaan on yhteydessä työhyvinvointiin ja työn tehokkuuteen.

KEHU-koulutuksen voit tilata puolen päivän, yhden päivän tai useamman päivän koulutuskokonaisuutena.

KEHU-koulutukset koostuvat lähiopetuksena ja/tai verkko-opetuksena toteutettavista koulutusjaksoista, jotka sisältävät teoriaa ja siihen sidottua toiminnallista työskentelyä.

Ryhmän vertaistuki on tärkeä osa oppimista. Mahdollisuus jakaa sekä koulutukseen että työelämään liittyviä kokemuksia muiden kanssa on osa kursseilla tapahtuvaa henkilökohtaista oppimista.

Henkilökohtaista oppimista tuetaan myös ennakko- ja välitehtävin. Ennakkotehtävät orientoivat ja motivoivat koulutuksen aloittamista. Välitehtävien avulla osallistujat voivat kokeilla, soveltaa ja reflektoida oppimaansa koulutusjaksojen välillä.

Osallistujat saavat koulutukseen liittyvää luento- ja oheismateriaalia, joka tukee oppimista.

Tieto, tunne ja toiminta tutkittavan asian äärellä saavat aikaan pysyvää oppimista.


Kurssien tilaus- ja toimitusehdot


Toimimme pääsääntöisesti pääkaupunkiseudulla. Toteutamme koulutusta tarvittaessa myös muualla Suomessa tai verkossa.

Lähijaksoilla koulutuksemme ryhmäkoko on 6–20 henkilöä. Suurempien ryhmien kohdalla sovitaan ehdoista erikseen.

Yrityksille ja yhteisöille tarkoitetut kurssimme ja muut palvelumme järjestetään asiakkaan tiloissa, ellei muuta ole sovittu.


Kurssien toteutus

Luentokoulutus sisältää 45 –90 min kestävän lähi- tai verkkoluennon asiakkaan toivomasta teemasta.

Koko päivän koulutus sisältää koulutusta 8 x 45 min sekä lisäksi lounas- ym. tauot asiakkaan toiveen mukaisesti. Tilaisuuden kesto max 8 h.

Puolen päivän koulutus sisältää koulutusta 4 x 45 min sekä lisäksi tauot asiakkaan toiveen mukaisesti. Tilaisuuden kesto max 4 h.

Kahden päivän koulutus sisältää koulutusta 14 x 45 min sekä lisäksi lounas ym. tauot asiakkaan toiveen mukaisesti. Kahden koulutuspäivän kesto max 16 h.


Asiakkaalle räätälöidyn koulutuksen hinta

Pyydä meiltä tarjous juuri omalle työyhteisöllesi sopivasta ja räätälöidystä koulutuksesta. Hintaan vaikuttaa mm. koulutuksen kesto ja arvioidun suunnittelutyön sekä kouluttajien (1–2) määrä.

 

Kouluttajat

 
 

Tapio Toivanen

Tapio Toivanen on dosentti ja KEHU -kehittämis- ja tutkimushankkeen vastuullinen johtaja, jolla on yli kolmenkymmenen vuoden kokemus opettajankoulutuksesta sekä erilaisten ammattiryhmien ammatillisesta vuorovaikutusosaamisen koulutuksesta. Hän on kehittänyt KEHU-vuorovaikutuskoulutukseen vahvan tutkimuksellisen viitekehyksen, josta johdetut toiminnalliset ja kokemukselliset koulutusmenetelmät konkretisoivat vuorovaikutuksen eri ilmiöitä turvallisesti ja oppijalähtöisesti. Hänen erikoisalaansa ovat kouluttajataidot. Tapio on tutkinut erityisesti nonverbaalin viestinnän vaikutusta vuorovaikutustilanteissa koettuun psykologiseen läheisyyteen tai etäisyyteen.

Sirke Seppänen

Sirke Seppänen on filosofian tohtori ja draamaopettaja, jolla on yli 20 vuoden kokemus esittävän taiteen alalta. Draamaopettajana hänen kiinnostuksen kohteitaan ovat kokemuksellinen oppiminen ja sosiaalisen vuorovaikutuksen biosignaalit. Hänen tutkimuksensa tuo kokemukselliseen oppimiseen uudenlaisen näkökulman jatkuvasti muokkautuvien, oppivien ja erittäin sosiaalisten aivojemme kautta. Hän tutkii erityisesti sosiaalisten vuorovaikutussuhteiden psykofysiologiaa sekä improvisaatioharjoittelun vaikutuksia sosiaalisen stressin lievittämiseen. Hänen poikkitieteellinen lähestymistapansa tähtää kokemuksellisen oppimisen kokonaisvaltaiseen ymmärtämiseen yhdistämällä subjektiivista ja objektiivista tietoa.

Anu Pyykkö

Anu Pyykkö on kasvatustieteen tohtori, KM/luokanopettaja sekä draaman aineenopettaja. Anu on kiinnostunut erityisesti ryhmäilmiöistä ja -dynamiikasta ja niiden vaikutuksesta ryhmän turvallisuuteen ja toimintakykyyn. Hän on kehittämistutkimuksessaan perehtynyt erityisesti ryhmän ohjaajan mahdollisuuksiin tukea ryhmän toimintaa. Anu on toiminut kehittäjänä, tutkijana ja kouluttajana KEHU-tutkimushankkeessa, vastaten erityisesti ryhmän toimintaa koskevan osion kehittämisestä. Hän on aiemmin työskennellyt luokanopettajana ja hänellä on myös koulutuskokemusta opettajankoulutuksesta sekä täydennyskoulutuksesta.

 

Esimerkkejä koulutuksiemme mahdollisista teemoista

 
 

Rakentava vuorovaikutus

Minkälaisia viestejä - tiedostettuja tai tiedostamattomia – lähetän? Miten vähentää vääriä tulkintoja ja parantaa kohdatuksi tulemista? Koulutus vastaa mm. edellä mainittuihin kysymyksiin ja tarjoaa uutta, neurotieteellisesti perusteltua tietoa kehollisista reaktioista vuorovaikutuksen aikana. Tieto on hyödynnettävissä kaikissa työelämän kohtaamisissa koulutustilanteista kahvitaukokeskusteluihin.

Tässä koulutuksessa etenemme askel kerrallaan rakentavan vuorovaikutuksen portaita. Tutkimme, millä tavoin mm. seuraavat tekijät vaikuttavat vuorovaikutukseen ja ilmapiiriin: epäonnistumisen pelko/onnistumisen pakko, toisen kuunteleminen ja siitä vaikuttuminen sekä ideoiden hyväksyminen/ tyrmääminen. Tutkimme kurssilla myös kehon kielen merkityksiä ja niiden vaikutusta vuorovaikutuksen sujuvuuteen.


Nyökkäys vai hyökkäys - arkipäivän kohtaamisia aivojen näkökulmasta

Miten tulla ymmärretyksi paremmin? Kuinka välttää turhia konflikteja? Koulutus käsittelee uusimman tutkimustiedon valossa mm. kehon autonomisia reaktioita kohtaamisen aikana ennen kuin ensimmäistä sanaakaan on sanottu. Tietoiseksi tuleminen omasta käyttäytymisestä ja sen vaikutuksesta muihin lisää ymmärrystä vuorovaikutuksen perusmekanismeista. Koulutuksessa esitellään myös improvisaation rikastavan vuorovaikutuksen malli ja kokeillaan kuinka sitä voi soveltaa omaan arkipäivän vuorovaikutukseen niin työssä, kotona kuin harrastuksissa.


Improvisaatiota ammatilliseen vuorovaikutukseen

Improvisaatioharjoittelu tarjoaa osallistujille oivalluksia omista toiminta- ja ajattelutavoista ja rakentavasta vuorovaikutuksesta. Koulutus sopii kaikille, jotka haluavat vahvistaa intuitiota ja riskinottokykyä, kasvattaa epävarmuuden ja virheiden sietokykyä tai varmuutta vuorovaikutukseen. Esim. opettajat ja kouluttajat saavat kurssilta välineitä ammatillisen vuorovaikutuksen tueksi.


Tietoinen kuunteleminen vuorovaikutuksessa

Kuulla ja kuunnella on kaksi eri asiaa. Ennakkoluulot, pelot ja odotukset voivat estää kuuntelemista ja kuulluksi tulemista. Arvostava läsnäolo, aktiivinen kuuntelu ja toisen ideoista vaikuttuminen sen sijaan rikastavat vuorovaikutusta. Koulutuksessa harjoitellaan draamamenetelmien kautta läsnäoloa, ennakkosuunnittelusta luopumista, tietoista kuuntelua sekä kehon kielen havaitsemista ja käyttämistä. Koulutus sopii kaikille, jotka ovat kiinnostuneita vuorovaikutusmekanismien ymmärtämisestä ja ihmissuhdetaitojen kehittämisestä.


Työryhmä toimivaksi

Miten saada työryhmä tai yhteisö toimimaan paremmin? Kuinka välttää turhia konflikteja? Koulutus käsittelee uusimman tutkimustiedon valossa ryhmän rakennetekijöitä ja niiden vaikutusta ryhmän toimintaan. Koulutus sopii kaikille, jotka haluavat vahvistaa ymmärrystään ryhmien toimintaan vaikuttavista tekijöistä ja kasvattaa varmuuttaan ryhmävuorovaikutukseen. Esim. johtavassa asemassa toimivat, opettajat ja kouluttajat saavat kurssilta välineitä ammatillisen vuorovaikutuksen tueksi.